JO13-1 wint weer en blijft op koers voor het kampioenschap.

DBS JO13-1

Hoofdklasse C

30 november 2019 10:15

J.J.E.J. Koningstein (knvb)

Het was zonnig en koud op Sportpark De Watertoren in Zaltbommel. Van de vijf teams aan kop in de hoofdklasse C had Nivo Sparta JO13-1 vandaag de lastigste tegenstander: DBS JO13-1 dat één van de vier achtervolgers van ons trotse koploper is. Aangezien de andere drie teams (op papier) allemaal tegen minder zware tegenstanders aan moesten treden, was alleen winnen een bevredigende uitslag.

In de startopstelling waren wat noodgedwongen wijzigingen doorgevoerd. Wegens ziekte en blessures konden we niet beschikken over Indy Epskamp en Tygo Brouwer. Ook Noud van Dalen was niet 100% fit na een griep, maar wilde (en kon) met een paracetamolletje achter de kiezen wel op de bank plaatsnemen, net als Marlon van de Wetering die midweeks een snipperdag had gehad vanwege z'n 12e verjaardag.

We begonnen met Kik van Dongen (k), Fabio Vissers, Levi van Wijgerden, Gino van IJzendoorn en Marciano de Kloe achterin. Daarvoor Tom Kaasjager, Mohamed Hakem en Ryan Smit. De voorste linie werd gevormd door Luuk Vos, Luca Hooijmans en gelegenheidsspits Wessel van Eck. Op de bank Jurre Wareman (k), Niek Hijzen, Marlon van de Wetering en Noud van Dalen.

Scheidsrechter Koningstein (KNVB) blies om 10.15 uur op zijn fluitje en Nivo kwam voortvarend uit de startblokken. Na zo'n 5 minuten spelen had het al 2-0 moeten staan. Tot twee keer toe werd Luca Hooijmans door de middenvelders gelanceerd en kon hij alleen op de keeper af. Helaas strandden zijn pogingen in de 16 meter van DBS. Aan de andere kant van het veld had Luuk Vos nog niet zulke mogelijkheden gehad. Toch creëerde Nivo best wat mogelijkheden. Anderzijds lieten we ons zo nu en dan ook vrij ver terugdrukken doordat niet alle middenvelders hun verdedigende taken serieus namen.

In de verdediging speelde Gino van IJzendoorn een soldie pot op de positie van Indy Epskamp en het is tekenend dat onze verdedigers weliswaar regelmatig aan de bal kwamen, maar eigenlijk nooit in de problemen. Ook het duo Levi van Wijgerden/Gino van IJzendoorn is een soldie blok achterin. Wat vandaag een stuk beter was in vergelijking met eerdere wedstrijden de afgelopen weken, is dat de verdedigers zich wat minder nadrukkelijk met de aanval bemoeiden, waardoor de ruimtes om aan te vallen wat groter bleven.  De beide backs schakelden de dreiging over de flanken ook steeds vroegtijdig uit. Op rechtsback knokte Fabio Vissers voor z'n plek in navolging van de midweekse oefenpot met wederom een verdienstelijke pot voetbal, na langere tijd slechts met invalbeurten z'n minuten te hebben gemaakt.

Hoewel Nivo best de nodige kansen en mogelijkheden presenteerde aan het publiek, duurde het tot in de 21e minuut alvorens Luuk Vos de bal kon oppikken en naar de achterlijn ging. Met een strakke, lage inspeelpass naar de vijf meter van DBS was het voor spits Wessel van Eck een koud kunstje om de bal van dichtbij met z'n linker binnen te tikken: 1-0 voor Nivo. Mooie assist van Luuk Vos en een belangrijk piekmoment in een wedstrijd waarin hij niet heel erg schitterde, maar dus wel belangrijk was.

Nivo ging meer en meer drukken en de kansjes en mogelijkheden volgden elkaar nu wat sneller op. Het bleef uitkijken voor de gevaarlijke counters van DBS. Aan de linkerkant was Marciano de Kloe net als de voorbije weken weer lekker op dreef. Vroegtijdige, attente balonderscheppingen resulteren de laatste tijd steevast in kansen voor Nivo doordat hij dan kan opstomen. In de voorlaatste minuut van de eerste helft mag Nivo ingooien aan de linkerkant van het veld. De Kloe gooit de bal naar Wessel van Eck die handig wegdraait bij twee tegenstanders en de bal meegeeft aan de snel doorlopende Marciano de Kloe. De knokt zich langs nog een paar inkomende DBS verdedigers en eenmaal de 16 binnengekomen doet hij zijn bijnaam "De Knaller" eer aan door de bal hard via de binnenkant paal in te schieten: 2-0 voor Nivo in de 29e minuut.

Met deze 2-0 gaan we ook rusten en toch ook met een licht ontevreden gevoel doordat het verschil in kracht niet in meer doelpunten is uitgedrukt. Na de Ranja wisselt trainer Mario Nikolov een aantal spelers. Noud van Dalen komt voor Luuk Vos, Marlon van de Wetering voor Tom Kaasjager en Niek Hijzen voor Luca Hooijmans. Marlon gaat in de spits en Wessel zakt een linie naar z'n normale positie op linkshalf.

Het beeld van de tweede helft is wat positiever met meer kansen en mogelijkheden. Best aardig wat corners en het is eigenlijk een wonder dat het nog steeds "maar" 2-0 staat. Het spel is beter. Marlon van Wetering is een gevaar voor de verdediging van DBS, maar komt helaas niet tot scoren. Ook het middenveld is meer in balans na de wissels en daar wordt minder balverlies geleden. De verdediging heerst onverminderd en bij een enkele (half) slippertje geeft men elkaar goed rugdekking en herstelt men de foutjes voordat ze schade veroorzaken.

Hoewel we voor het doelsaldo liever meer doelpunten hadden gemaakt, speelt Nivo de wedstrijd eigenlijk gevaarloos uit. We hadden meer doelpunten moeten maken, maar geven in de tweede helft eigenlijk niks meer weg. Na 50 minuten spelen komt Luca Hooijmans er weer in voor wat meer diepgang en snelheid. De nog licht grieperige Noud van Dalen zakt naar de positie van Wessel van Eck die met een doelpunt en een assist zijn bijdrage voor vandaag weer heeft geleverd. Het was niet groots vandaag, maar de drie punten blijven in ieder geval Bommel.

In het kampioenschap zijn nog twee wedstrijden te spelen. Zoals als verwacht hebben onze concurrenten ook gewonnen en deels met grote cijfers. Maar Nivo Sparta JO13-1 heeft als enige alles in eigen hand. Met drie punten voorsprong op de drie overgebleven achtervolgers gaan we aankomende zaterdag gaan we op bezoek bij Wilhelmina Boys in Best.

Eindstand 2-0 (ruststand 2-0)