Nivo Sparta JO13-1 haalt 3 punten op in Vught ondanks slecht spel.

0 - 3

Nivo Sparta JO13-1

Hoofdklasse C

16 november 2019 11:30

Vandaag stond de eerste van twee ontmoetingen tegen Zwaluw VFC voor de competitie op het programma. Als eerste moest onze JO13-1 op bezoek bij de talentjes van Zwaluw VFC JO13-3. Dit is hun lichting uit 2008 waartegen we in de voorbereiding ook al hadden geoefend (3-0 winst). Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Zwaluw VFC JO13-1 op het programma (10.15 uur).

Aan de aftrap voor Nivo Sparta een iets andere opstelling dan we gewend zijn. De trainers experimenteren met wat wisselingen en wat positiewijzigingen. De startopstelling: Kik van Dongen, Gino van IJzendoorn, Levi van Wijgerden, Indy Epskamp, Tygo Brouwer, Ryan Smit, Wessel van Eck, Mohamed Hakem, Noud van Dalen, Niek Hijzen en Tom Kaasjager. Op de bank hebben we Marciano de Kloe, Fabio Vissers, Luuk Vos, Luca Hooijmans, Marlon van de Wetering en Jurre Wareman.

Om 11.30 uur trappen we af en is de wedstrijd begonnen. Nivo oogt onwennig. We zijn slordig en niet bij de les. Foutjes (te veel om op te noemen) veroorzaken schrikmomenten. Gelukkig is aanvoerder Levi van Wijgerden een solide slot op de deur. Helaas heb de slordigheden en schrikmomentjes geen "schokeffect".  Nivo blijft onrustig aan de bal en maakt het zichzelf onnodig moeilijk. We lopen ons eigen middenveld helemaal vol, doordat onze centrale verdedigers te veel en te vaak willen inschuiven. En ook linkshalf Mohamed Hakem loopt de ruimtes dicht in plaats van deze te creëren. Bij de voorwaartsen is er (te) weinig beweging. De één loopt helemaal niet, de ander knokt wel maar mist snelheid op deze positie. En als rechtsbuiten Noud van Dalen een paar keer goed doorkomt is òf de eindpass net niet lekker òf zijn de middenvelders en aanvallers niet ver genoeg meegelopen. Het houdt dus niet over deze eerste helft. In de tiende minuut is het Noud van Dalen die een afvallende bal na een corner voor Nivo inschiet. De bal wordt nog iets van richting verandert: 0-1. Is dit dan het doelpunt wat de schroom wegneemt en ons aan het voetballen krijgt?

Net als vorige week is onze tegenstander echter ook niet bij machte om van deze collectieve off-day van Nivo Sparta gebruik te maken. Speldenprikjes hier en daar geven ons langs de kant soms een wat ongemakkelijk gevoel, maar toch merk je dat we ondanks het matige spel erg weinig weggeven. Kansen voor Zwaluw? Geen. Mogelijkheden en halve mogelijkheden? Een paar, en dan ook nog door onszelf gecreëerd. En gelukkig ook gecorrigeerd. Dit is ondanks ons matige spel en de weinige kansen en doelpunten die we in deze wedstrijd maken ongetwijfeld één van de makkelijkste wedstrijden geweest voor onze keeper Kik van Dongen. Zijn shirt hoeft eigenlijk niet gewassen te worden deze keer...

Op wat halve kansen en mogelijkheden na, spelen we verder in de eerste helft niet veel klaar en knokken we vooral tegen onszelf. We gaan dan ook rusten met een 0-1 stand. Op het veld naast ons speelt Zwaluw VFC JO13-1 tegen concurrent RKTVC JO13-1 en staat het bij rust 1-1. Gunstig voor ons.

Na rust wisselen de heren trainers weer flink door. Maar liefst vijf nieuwe krachten komen in het veld. Marciano de Kloe voor Tygo Brouwer, Fabio Vissers voor Gino van IJzendoorn, Marlon van de Wetering voor Tom Kaasjager, Luuk Vos voor Niek Hijzen en Luca Hooijmans voor Wessel van Eck.

Met meer snelheid voorin ligt de druk al snel wat meer naar voren en creëren we daardoor ook meer speelruimte voor onszelf. Toch houdt het allemaal niet over. We creëren wel meer kansen. Mohamed Hakem schiet een afvallende bal na een corner een keer hard op de keeper, maar die heeft een schitterende (en stijlvolle) redding paraat. De druk op het doel van Zwaluw neemt toch iets meer toe en in de 38e minuut kunnen de handjes weer de lucht in. Mohamed Hakem maakt nu dan toch zijn 5e competitiedoelpunt van dit seizoen: 0-2.

Met de snelheid voorin creëren we nu toch meer kansen. Marlon van de Wetering heeft al een keer naast geschoten en nog wat halve kansjes verprutst als hij in de 48e minuut de 0-3 binnenschiet. Voor hem is het zijn vierde doelpunt in de hoofdklasse dit seizoen. Met zes spelers die 3 of meer doelpunten in de competitie hebben gemaakt, beschikt Nivo sowieso over vele schutters die met scherp schieten. Na de 0-3 ligt het spel erg vaak stil wegens blessures bij Zwaluw VFC. Dit haalt de vaart (die toch al niet groot was) nog meer uit het spel. Nivo Sparta JO13-1 geeft echter niks meer weg. En met een 0-3 eindstand fluit de scheidsrechter af.

Zoals één van de spelers in de kleedkamer na afloop terecht zei: "als je zo slecht speelt als wij vandaag maar je wint wel met 0-3, dan staat er iets moois te gebeuren!".  Laten we ons daar aan vasthouden. Volgende week graag weer het Nivo Sparta van de voorbije weken qua spel. Op het andere veld is de wedstrijd tussen Zwaluw VFC JO13-1 en RKTVC inmiddels ook geëindigd in een verrassende 4-1 overwinning voor de thuisploeg. Dat is erg verrassend en tevens erg gunstig voor ons. We hebben nu een gaatje geslagen van 6 punten met onze achtervolgers en nog 4 wedstrijden te gaan tot het einde van deze competitie.

Eindstand: 0-3 (ruststand 0-1).