JO13-1 start 2020 met winst op Hardinxveld

2 - 0

Hardinxveld JO13-1

11 januari 2020 10:15

Milan Busker

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Nieuwe tegenstanders. Alles wat we bereikt hebben in 2019 telt niet meer. Alle tellers staan weer op nul. Het enige dat we meenemen is zelfvertrouwen richting het nieuwe seizoen. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen spelen we een aantal oefenwedstrijden, waarbij vandaag de wedstrijd tegen Hardinxveld JO13-1 op het programma stond.

Deze hoofdklasser eindigde in december weliswaar slechts op de 8e plaats, maar was na een slow start in hun competitie aan een ware opmars bezig. Hardinxveld had ook in de kerstvakantie tijdens de Proxsys Cup (zaal) laten zien te kunnen voetballen en werd verdienstelijk tweede in de poule achter 3e divisionist Unitas. Al met al zeker geen "makkie".

De trainers startten met de volgende elf: Kik van Dongen (k), Tygo Brouwer, Levi van Wijgerden (c), Indy Epskamp, Marciano de Kloe, Gino van IJzendoorn, Mohammed Hakem, Wessel van Eck, Luca Hooijmans, Marlon van de Wetering en Noud van Dalen. Op de bank:  Ryan Smit, Tom Kaasjager en Fabio Vissers. Helaas waren Jurre Wareman, Luuk Vos en Niek Hijzen wegens blessures en ziekte niet inzetbaar. Scheidsrechter Milan Busker floot de wedstrijd om 10.20 uur op gang. De bal rolde en het voetbaljaar 2020 was begonnen!

Hardinxveld begon goed en gaf goed partij. Ze lieten zien goed voetbal in huis te hebben. Daartegenover stond Nivo Sparta dat een soort uitstraling had dat het op 70% van het normale niveau ook wel even zou lukken. Is dat dan de keerzijde van het zo mooie kampioenschap? Dat we met te veel zelfvertrouwen het veld in gaan? Hoe dan ook, het liep niet zoals we van ons team gewend zijn. Veel strijd op het middenveld, maar wel erg veel slordigheden en fouten, onnauwkeurige passes, balverlies, rare keuzes, het uit willen spelen van tegenstanders in de eigen zestien, kapbewegingen op gevaarlijke plekken. Toch had Nivo Sparta het meeste balbezit. We deden er alleen veel te weinig goeds mee.

Hardinxveld speelde gedisciplineerd, maar wist in balbezit nauwelijks iets te creëren. Hun belangrijkste speler (10) mocht één keer aanleggen, maar die bal werd goed gepakt door keeper Kik van Dongen. De andere kans die Hardinxveld kreeg, werd door dezelde Van Dongen veroorzaakt bij een spelvoortzetting. Maar die fout herstelde hij zelf prima. Aan de andere kant creëerde Nivo Sparta ook erg weinig. Niks eigenlijk. Er werd te veel over één kant van het veld geprobeerd de aanvallers te bereiken. En dat terwijl de ruimte aan de andere kant lag. Als er dan wel gekanteld werd, ging dat in een te laag tempo om Hardinxveld kapot te spelen.

Toch kwam Nivo Sparta er één of twee keer gevaarlijk uit over de flank. Met snijdende kaatsballen van achter naar voren in een paar balcontacten en dan de zestien van Hardinxveld in. Helaas liepen deze sprints van Noud van Dalen en Marciano de Kloe uiteindelijk op niets uit. Ook de corners leverden niets op. De eerste echte kans kwam in 28e minuut toen Wessel van Eck de bal voor zijn voet kreeg op een meter of vijf buiten  de zestien. Ingespeeld door Noud van Dalen haalt hij uit, maar helaas wordt het schot door een verdediger van richting veranderd en gaat het hoog over en naast. Uit de corner komt wederom niets.

Net als we aan warme koffie en thee beginnen te denken, krijgt Marlon van de Wetering net buiten de zestien van Hardinxveld de bal ingespeeld vanaf rechts. Hij draait z'n lichaam goed tussen de bal en de tegenstander, waarmee hij uit de draai uit kan halen. De bal gaat hoog en met een schitterende boog richting de kruising. De keeper is kansloos: 1-0 voor Nivo Sparta op slag van rust (30e minuut)! Toch overheerst het besef dat we Hardinxveld een paar grote kansen cadeau hebben gegeven en dat we ook tegen een achterstand hadden kunnen aankijken. Na nog enkele minuten blessuretijd fluit scheidsrechter Busker voor rust.

Na de Ranja komen er als gebruikelijk bij oefenwedstrijden wat verse krachten in het veld. Fabio Vissers vervangt Tygo Brouwer, Ryan Smit vervangt Mohammed Hakem en Tom Kaasjager vervangt Luca Hooijmans. Wessel van Eck schuift naar mid-mid, geflankeerd door Tom Kaasjager en Ryan Smit. Gino van IJzendoorn schuift naar de rechtsbuitenpositie.

Na rust komt Nivo aanzienlijk sterker uit de startblokken. Bij vlagen zien we weer het team dat de tegenstander compleet vastzet op z'n eigen helft. Hardinxveld komt in de eerste 15-20 minuten van de tweede helft nauwelijks van de eigen helft af. Hardinxveld maakt onder (grote) druk steeds meer foutjes. Omdat Nivo in die fase verzuimt om de kansen die het creëert te verzilveren, blijft het onnoddig lang 1-0. In de 40e minuut verovert Gino van IJzendoorn de bal ter hoogte van de middellijn van de linksback van Hardinxveld. Omdat hij die daarmee gelijk kwijt is, stoomt hij gelijk door richting het strafschopgebied van Hardinxveld. Daar geven de centrale verdedigers hun back rugdekking, maar laten zelf een gat vallen op de rand van de zestien waar Tom Kaasjager en Ryan Smit helemaal vrij staan om de bal in te tikken. Van IJzendoorn houdt goed overzicht en ziet de uitkomende keeper meer richting Smit gaan. Gino van IJzendoorn passt naar Tom Kaasjager die de bal eenvoudig binnen kan tikken: 2-0 in de 41e minuut.

In de 46e minuut wordt er weer doorgewisseld. Wessel van Eck gaat er af en wordt vervangen door Mohammed Hakem, Tygo Brouwer komt voor Marciano de Kloe en Luca Hooijmans vervangt Gino van IJzendoorn. Nivo Sparta zet nog een paar keer aan, maar creëert niet veel meer. Het spel begint weer meer en meer op dat van de eerste helft te lijken. Er zijn nog een paar hachelijke momenten voor de goal van Nivo door onze eigen fouten. Hardinxveld is niet in staat om gebruik te maken van de geboden kansen en laat onze fouten onbestraft.

Na ruim 60 minuten voetbal fluit scheidsrechter Busker af. Het was een wedstrijd die veel gelijkwaardiger op ging dan wellicht vooraf verwacht. Het is wel duidelijk dat we nog wat trainingsuren en scherpte nodig hebben voordat we over twee weken aantreden voor de volgende ronder van de KNVB beker.  Werk aan de winkel voor de trainers en spelers!

Eindstand: 2-0 (1-0)