Nivo Sparta JO13-1 houdt 2e divisionist OJC op gelijkspel: 1-1

OJC ROSMALEN JO13-1

1 - 1

Nivo Sparta JO13-1

18 februari 2020 19:00

Op dinsdagavond een lekker potje voetballen doet het goed bij ons team. En na de recente tegenvallers hadden we er ook gewoon behoefte aan. Deze keer mochten we aantreden tegen 2e divisionist OJC Rosmalen JO13-1. Deze middenmoter uit de 2e divisie waren we in het KNVB bekertoernooi al tegengekomen in oktober van dit seizoen. Toen werd het een dikverdiende 1-0 voor Nivo Sparta dat destijds in een goede flow zat. Zoals jullie weten, zit ons team momenteel qua resultaten in een iets mindere fase, hoewel het verlies van afgelopen zaterdag wel tegen de verhoudingen in was en het spel al weer verbetering toonde.

Oefenwedstrijden zijn er niet alleen om uit de dip te komen, maar ook om nieuwe dingen uit te proberen. Zo startte trainer Mario Nikolov deze keer met een alternatieve opstelling, maar wel in onze vertrouwde 4-3-3. Op doel Jurre Wareman en verder Gino van IJzendoorn, Indy Epskamp, Marciano de Kloe, Tygo Brouwer, Ryan Smit, Levi van Wijgerden (c), Wessel van Eck, Noud van Dalen, Niek Hijzen en Luuk Vos. Op de bank en klaar om in te vallen de wissels: Kik van Dongen, Fabio Vissers, Marlon van de Wetering, Mohamed Hakem (niet helemaal fit), Tom Kaasjager (lichte klachten) en Luca Hooijmans.

Om 19.00 uur trappen we af en is de wedstrijd begonnen. OJC speelt met hun 3-5-2 opstelling in een wat andere formatie dan we meestal gewend zijn bij onze tegenstanders. Ook ons team is wat anders opgebouwd dan normaal, al spelen wij wel gewoon 4-3-3. Dit keer speelt onze aanvoerder Levi van Wijgerden echter niet op zijn vertrouwde plek centraal achterin, maar centraal op het middenveld.

De eerste helft verloopt zonder noemenswaardige hoogtepunten. Er worden erg weinig kansen gecreëerd door beide teams. De boel is vrij goed in evenwicht. Levi van Wijgerden kan een paar keer explosief opstomen over het middenveld, maar verliest dan toch de controle over de bal en wordt dan opgevangen door de tegenstander. Toch speelt Van Wijgerden geen slechte wedstrijd op deze positie waar hij normaal nooit speelt. Over de flanken komt het er nog niet uit. Noud van Dalen en Luuk Vos krijgen nog niet de juiste aanvoer en kunnen nog geen gevaar stichten in de eerste helft. Niek Hijzen staat moederziel alleen in de spits tussen drie snelle verdedigers en ook hij krijgt weinig aanvoer. Het spel speelt zich vooral af op het middenveld. Diepe ballen zijn voor Nivo lastig vanwege de harde tegenwind en de drukte op het middenveld van OJC. Nivo controleert de wedstrijd, maar er wordt weinig gecreëerd, overigens ook door OJC. We komen niet of nauwelijks in de problemen en ook keeper Jurre Wareman hoeft maar één keer in te grijpen op een counter van OJC. We gaan dan ook rusten met een 0-0 tussenstand.

Zoals wel vaker in een oefenwedstrijd wordt er in de rust flink gewisseld. Mohamed Hakem komt voor aanvoerder Levi van Wijgerden, Fabio Vissers komt voor Gino van IJzendoorn, Luca Hooijmans komt voor Luuk Vos, Marlon van de Wetering komt voor Niek Hijzen en Tom Kaasjager vervangt Ryan Smit.

In de tweede helft hebben we eindelijk de wind in de rug. Het spel ziet er echter identiek uit als grote delen van de eerste helft. Nivo controleert, speelt de bal rond, maar heeft moeite om openingen te vinden. We zoeken steeds weer de drukte op en als we kantelen, doen we dat in een te laag tempo. Aan de andere kant lukt het OJC ook niet om Nivo de wil op te leggen. Ondanks het feit dat onze aanvoerder op de bank zit, geeft onze verdediging ook nu geen krimp. Ook het 3-mans middenveld, nu met Mohamed Hakem centraal, houdt zich prima staande tegen de vijf middenvelders van OJC. Er ontstaat iets meer ruimte en dreiging door de diepgang van Luca Hooijmans. Die wordt een paar keer gelanceeerd, maar komt net niet lekker weg of krijgt een te harde bal (met wind in de rug) die hij niet meer kan halen voor de achterlijn.

Na 52 minuten spelen moeten we openen naar rechts als Indy Epskamp de bal heeft. Dat heeft ze deze wedstrijd al een flink aantale keren goed gedaan. Onder pittige druk speelt zij de bal deze keer echter in de voeten van een middenvelder van OJC. Op zijn beurt geeft die een steekbal naar een aanvaller die de bal koeltjes over de grond in de korte hoek langs de aan de grond genagelde keeper Jurre Wareman schuift.  De eerste echte grote kans van OJC gaat er ook gelijk in: 1-0 in de 52e minuut. Ook Nivo creëert over de flanken, vooral via Luca Hooijmans, en met een hardwerkende Marlon van de Wetering in de spits als solide aanspeelpunt steeds meer mogelijkheden en halve kansen. Van de Wtering werkt hard en kan dit bijna belonen voor zijn team als hij zich laat terugzakken op het middenveld en daar na een balverovering aan de rechterkant Luca Hooijmans diep kan sturen. Deze gaat alleen op de keeper af en wordt in het strafschopgebied van de bal beroofd door de keeper. Het blijft voorlopig nog 1-0 voor OJC.

Toch voel je dat we dit niet hoeven te verliezen. We zijn zeker niet minder. Het is allemaal niet sprankelend, maar wel degelijk. En met de individuele kwaliteiten van een aantal spelers kunnen we hier nog wel een doelpuntje maken. Of meer.

Halverwege de tweede helft gaat trainer Nikolov weer wisselen. Luuk Vos komt er weer in voor Noud van Dalen, Ryan Smit vervangt Wessel van Eck en Gino van IJzendoorn lost Tygo Brouwer af.  Het is mooi om te zien dat we een aantal spelers hebben die multi-inzetbaar zijn. Neem Gino van IJzendoorn die al wedstrijden gespeeld heeft als spits, rechtsbuiten, rechtshalf, rechtsback en centrale verdediger. Hij wordt een beetje de Dirk Kuyt van Nivo Sparta JO13-1. Misschien moeten we hem ook een keer de keepershandschoenen aandoen?

De wedstrijd gaat verder en nu krijgen we toch meer en meer kansen. Luca Hooijmans breekt een paar keer goed door, maar kan net niet afronden. De corners die daaruit komen, leveren niets op. Ook helpen we nog kansen om zeep doordat we de bal niet van de flank op de penaltystip voorgezet weten te krijgen. Soms door goed ingrijpen van OJC, soms doordat we meegelopen teamgenoten over het hoofd zien. Maar er hangt zeker iets in de lucht...

In de 51e minuut is het dan eindelijk zo ver. We zetten goed druk.  Bij een van de aanvalsopbouwen van OJC is de keeper ver uit z'n goal meegekomen. De bal wordt echter nog op de helft van OJC door Nivo veroverd. Luuk Vos ziet dat de keeper erg ver uit zijn goal is en twijfelt niet. Hij lobt de bal met een lange bal over de keeper heen en zet de gelijkmaker op het scorebord: 1-1 in de 52e minuut.

In de resterende 10 minuten krijgt Nivo nog een paar kansen en kansjes op de winnende. Helaas gaat die er niet in. We geven aan de andere kant ook niks meer weg. En zo gaat de hoofdklasser als morele winnaar van het veld met deze 1-1. In de tweede helft was OJC wat sterker, maar wist dat niet in echte kansen of doelpunten uit te drukken. Al met al was 1-1 een terechte uitslag. En gezien de recente matige resultaten in de competitie, mag dit echt wel als een opsteker worden gezien.

Eindstand 1-1 (rust: 0-0)