JO13-1 begint met zwaarbevochten gelijkspel tegen sterk RKTVC: 1-1.

Hoofdklasse 2

1 februari 2020 10:15

Scheidsrechter

E. de Kloe

Vandaag was het dan eindelijk zo ver. Na het kampioenschap in de najaarscompetitie begint JO13-1 vandaag aan de voorjaarscompetitie. Alle tellers staan weer op nul. En we kunnen gelijk aan de bak: RKTVC JO13-1 komt op bezoek. Van deze teams weten we dat ze aan elkaar gewaagd zijn. Nivo verloor in de poulefase voor de beker en boekte later een mooie uitwinst in de competitie. Op voorhand dus een spannende pot. Want in de vorige competitie ging het lang tussen deze twee teams (en Willem II en Zwaluw VFC) wie er kampioen zou worden. Dat feestje herinneren we ons nog goed.

Scheidsrechter de Kloe liet de teams om 10.15 uur aftrappen. RKTVC kon voor het eerst sinds langere tijd weer in de sterkste opstelling starten: trainer De Jong van RKTVC had zijn team volledig fit en compleet. Bij Nivo liggen de kaarten vandaag flink anders. Luca Hooijmans is afwezig om de 13-2 te assisteren. Fabio Vissers is voor langere tijd geblesseerd. Daarnaast hebben we diverse jongens die deze week door de griep geveld geweest zijn. Bovendien lopen bij de "fitte" spelers nog een paar jongens met lichte pijnklachten. Het is dus puzzelen voor trainer Nikolov.

In de warming haakt Marciano de Kloe ook nog af met knieklachten. De man met drie longen die de laatste tijd zo uitblonk, moet verstek laten gaan. Nivo begint de wedstrijd daarom met de volgende opstelling: Kik van Dongen (k), Gino van IJzendoorn, Levi van Wijgerden (c), Indy Epskamp, Tygo Brouwer, Ryan Smit, Mohamed Hakem, Wessel van Eck, Noud van Dalen, Niek Hijzen en Luuk Vos. Op de bank: Jurre Wareman (k), Marlon van de Wetering, Tom Kaasjager en de geblesseerde Marciano de Kloe.

Na de toss mag Nivo aftrappen. RKTVC komt feller uit de startblokken dan NIvo en lijkt gelijk een statement te willen maken. Echt grote kansen creëren ze daarbij nog niet. Na een minuut of tien krijgt Nivo meer grip op de wedstrijd. Een paar grove blunders achterin zorgen wel voor de grootste kansen voor RKTVC. De snelle spits schiet echter beide keren te hard en te gehaast over. Daar komen we goed weg. Aan de andere kant ontstaan de kansen op soortgelijke manier. Fouten achterin bij RKTVC door goed druk zetten van o.a. Niek Hijzen geven Nivo in de eerste helft drie 100% kansen die er in moeten. Daarvan gaat er echter slechts eentje in: na zo'n tien minuten spelen krijgt de keeper van RKTVC de bal niet goed weg. Luuk Vos krijgt de kans om uit de halen en probeert de bal over de keeper in de goal te schieten. De keeper komt er nog wel aan met z'n vingertoppen, maar de bal stuitert toch de goal in. 1-0 voor Nivo.

Later in de eerste helft krijgt Nivo door vroeg storen nog twee van zulke kansen. Helaas weet de JO13-1 deze buitenkansjes niet te benutten. En blijft het dus slechts 1-0 bij rust. Op dat moment een verdiende voorsprong. RKTVC heeft zeker ook goede mogelijkheden gehad, maar dat waren er minder. En die waren veel moeilijker dan de kansen die Nivo kreeg. En te weinig benutte. De tweede helft zou uitwijzen dat die gemiste kansen punten gingen kosten.

In de tweede helft moeten we Niek Hijzen afstaan aan de JO13-2. In zijn plaats komt Marlon van de Wetering in de spits. Tom Kaasjager vervangt Ryan Smit op het middenveld. Nivo komt niet goed uit de kleedkamer. RKTVC heeft ook wat omzettingen gedaan. In de spits is het verschil tussen Niek Hijzen en Marlon van de Wetering merkbaar.: er is veel minder druk op de verdediging van RKTVC. Verder ontstaat er op het middenveld bij tijd en wijle veel te veel ruimte. Het veld wordt te groot. NIvo creëert in de tweede helft niet heel veel kansen. Luuk Vos lanceert zich een paar keer, maar is bij het vervolg dan weer ongelukkig. Latere pogingen stranden omdat de tegenstander na een keer of vijf ook wel doorheeft welke beweging hij probeert te maken.

Het is aan onze centrale verdedigers te danken dat RKTVC niet echt heel veel goede kansen krijgt. Toch komen zij er regelmatig gevaarlijk uit. Bij een van die mogelijkheden moet Mohamed Hakem een overtreding gebruiken om een speler van RKTVC niet op doel af te laten gaan. Vrij trap voor de Tielenaren op een paar meter buiten de zestien. Het is dat er nog rugdekking van de linkerkant aankwam, anders had dit zo maar rood kunnen zijn. Deze situaties ontstaan steeds vaker en vooral omdat op het centrale middenveld bijna apatisch wordt gespeeld. Tot overmaat van ramp moet ook Wessel van Eck zich met een blessure laten wisselen. Niet fris aan de wedstrijd begonnen, heeft hij nu last van zijn arm. Ryan Smit vervangt hem en dat is gelukkig geen verzwakking.

Toch is het ons middenveld dat de gelijkmaker inluidt. Daar waar de verdediging nog veel heeft kunnen tegenhouden en repareren en we zo nu en dan een speldenprik kunnen uitdelen, staat het halve middenveld te slapen. Tom Kaasjager is uit z'n positie als Mohamed Hakem op nog geen drie meter afstand toe staat te kijken hoe de aanvaller van RKTVC van grote afstand met een schitterend schot de bal in de kruising schiet: keeper Kik van Dongen is volkomen kansloos en slechts enkele minuten voor tijd staat het 1-1! Het is wel een prachtig doelpunt, maar waarom laten wij hem zo vrij schieten?

In de resterende minuten doet RKTVC nog een paar pogingen maar scoort niet meer. Het was een spannende pot tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn.  Gezien de eerdere ontmoetingen en het respect voor elkaars kracht en kwaliteit kunnen beide teams tevreden zijn met een punt. Het gevoel zegt echter dat RKTVC op basis van de tweede helft wellicht met meer naar huis had kunnen gaan. En hebben wij de drie punten laten liggen in de eerste helft? We speelden zeer matig. En toch een punt. Met een gehavende ploeg. Tegen een zeer sterke concurrent voor het kampioenschap. Laten we dan toch maar vooral tevreden zijn met het punt en de lessen van vandaag meenemen naar de komende wedstrijden.

Eindstand: 1-1 (rust: 1-0)