De nieuwen tegen de ouden...: 4-1.

6 juni 2020 11:30

Elvis Hodzic

Zaterdag 6 juni was er voor het eerst sinds lange tijd weer een grote wedstrijd op Sportpark De Watertoren. Door alle maatregelen vanwege het coronavirus had het voetbal lang stilgelegen. De jongste voetballers (t/m 12 jaar) hadden nog wel wat vermakelijke oefenpotjes gespeeld, maar de grotere jongens en meisjes mochten dat pas weer sinds 1 juni. En dan nog alleen tegen teams van de eigen club.

Om 11.30 uur trapten de spelers onder leiding van scheidsrechter Elvis Hodzic af met de JO13-1 in het rood en de JO14-1 in het zwart. Omdat er momenteel geen toeschouwers toegestaan zijn op het sportpark werd de wedstrijd live gestreamd via het Instagram-account van de JO13-1, waar veel animo voor was bij de ouders van beide teams. Daar is de wedstrijd overigens ook nog terug te kijken. Bij de JO13-1 ontbraken Fabio Vissers en Gino van IJzendoorn wegens blessures. Bij de JO14-1 meende ik te zien dat Ive Jongedijk ontbrak.

De JO14-1, zoals gezegd in het zwart spelend, had de eerste minuten de overhand. Wellicht dat de JO13-1 wat onder de indruk was van het fysieke verschil dat tussen sommige spelers inderdaad wel fors was. Na een minuut of vijftien, twintig voetballen begon JO13-1 beter in het spel te komen. Toch waren de eerste speldenprikjes van de JO14-1. Een schot dat rakelings voor langs ging en een poging die verijdeld werd door een goede redding van keeper Jurre Wareman hadden zo maar de openingsgoal voor de JO14-1 kunnen opleveren.

Toch nam de druk naar juist hun goal langzaam maar zeker toe. Diverse pogingen strandden op de handschoenen van Ruben van Herp of naast. Ook corners leverden niets op. In de 33e minuut krijgt de JO13-1 een vrije trap aan de rechterkant van het veld op de helft van de JO14-1. De bal wordt kort gepasst naar Indy Epskamp die nog een paar passen doet en dan verwoestend uithaalt en van een meter of 20 de bal in het net achter de kansloze Ruben van Herp laat ploffen: 1-0 voor de JO13-1.

We zijn nog geen 2 minuten verder als de JO13-1 op het middenveld de bal verovert. Over veel schijven gaat de bal van de rechterflank bij Tom Kaasjager helemaal naar de linkerflank bij Niek Hijzen. Deze wordt dubbel gedekt en legt kort terug op Mo Hakem. Die ziet de naar FC Den Bosch vertrekkende Levi van Wijgerden op de penaltystip vrij staan en geeft een mooi steekpassje binnendoor. Levi heeft alleen de keeper nog voor zich en jaagt de bal hoog in het doel: 2-0 in de 35e minuut. Dat is ook de ruststand.

Na rust komt de JO14-1 na een donderspeech van trainer Jurre van Beurden feller uit de startblokken. er wordt gejaagd en druk gezet. Maar er zit zo veel voetbal in de JO13-1 dat het lijkt alsof de mannen in het zwart lood in de benen hebben: ze komen overal een stap te laat. Na een eerste poging van Adi Herdic in de 2e minuut na rust waar Ruben van Herp nog redding kan brengen door zich op de bal te werpen, is het diezelfde Adi Herdic die na een schitterende aanval over veel schijven vrij voor de keeper gezet wordt door Levi van Wijgerden. Herdic twijfelt niet en laat keeper Van Herp kansloos: 3-0 in de 39e minuut.

In de 13e minuut na rust krijgt de JO14-1 een corner van de linkerkant die mooi hoog ingebracht wordt en het is Wessel Bruers die hem panklaar op z'n koppe krijgt: de bal vliegt langs keeper Kik van Dongen (die er in de 2e helft in kwam) in de verre hoek: 3-1 in de 48e minuut. Heel even lijkt het er op dat de JO14-1 er nog een wedstrijd van wil gaan maken. Maar de mannen laten al snel het koppie hangen als ze merken dat de JO13-1 weinig tot niks meer weggeeft en de wedstrijd controleert. De bal wordt rondgespeeld. De vrije man steeds makkelijk gevonden en de bal doet het werk.

De JO13-1 maakt er zomeravondvoetbal van. Het staat met 3-1 voor en zoekt de combinaties. In de 63e minuut is het Marlon van de Wetering die vanuit zijn positie als rechter centrale verdediger op avontuur gaat. Hij schudt een paar tegenstanders af met een mooie versnelling en speelt Mo Hakem in. Op zijn beurt lanceert die Luuk Vos die op de rechterflank z'n tegenstander er uit laat zien alsof hij met lijm vastzit aan het kunstgras. Een tikkie egoïstisch komt Vos naar binnen de zestien in en probeert het à la Robben met zijn linker richting de verre kruising. De keeper kan de bal echter net genoeg afwijken om een goal te voorkomen. Voor even. Ongeveer 1 seconde. Want de rebound valt in de voeten van de meegelopen Adi Herdic die het intikkertje van 3 meter niet mist: 4-1 in de 64e minuut.

Het was een mooie en vermakelijke wedstrijd om naar te kijken. Leuk voetbal en vooral in de eerste helft lang gelijk opgaand. Erg leuk ook omdat het natuurlijk al zo lang geleden was dat de teams een echte wedstrijd hadden gespeeld. Na afloop nam de JO13-1 nog uitgebreid afscheid van aanvoerder Levi van Wijgerden die naar FC Den Bosch verkast aan het einde van een mooi seizoen.

Eindstand: 4-1 (2-0)
1-0 Indy Epskamp
2-0 Levi van Wijgerden
3-0 Adi Herdic
3-1 Wessel Bruers
4-1 Adi Herdic