JO14-1 verslikt zich in Scharn en verliest onnodig.

5 - 4

Nivo Sparta JO14-1

Divisie 3 F

12 september 2020 11:15

Op zaterdag even naar Maastricht om een partijtje te voetballen. Je waant je in een situatie die je alleen van de tv kent: Willem II dat naar Fortuna Sittard afreist voor een competitieduel. Het ging hier echter een een duel in de 3e divisie AV tussen vv Scharn JO14-1 en Nivo Sparta JO14-1.

Na ruim anderhalf uur rijden, komen we aan in Maastricht. Het is mooi voetbalweer en we hebben er zin in. Vanwege een wedstrijd die uitloopt op het kunstgras hoofdveld en het feit dat de lijnen op het geprogrammeerde grasveld nog niet getrokken zijn, beginnen we een klein half uur later dan gepland aan onze tweede competitiewedstrijd.

Trainer Nikolov heeft in de kleedkamer aangegeven te starten met Kik van Dongen (k), Tygo Brouwers, Gino van IJzendoorn, Indy Epskamp, Marciano de Kloe, Ryan Smit (c), Lynn Vos, Wessel van Eck, Noud van Dalen, Adi Herdic en Tom Kaasjager. Op de (uitgedunde) bank hebben we Luuk Vos, Marlon van de Wetering, Mohamed Hakem en Yazid Akridi achter de hand. Tijdens de warming-up blijkt de rechterknie van Wessel van Eck niet mee te willen werken. Hij moet deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan en kan niet spelen. Mohamed Hakem is daarom zijn vervanger.

Nivo Sparta gaat voortvarend van start. Daar waar Scharn na de aftrap gelijk intensief en hoog druk probeert te zetten, spelen onze roodhemden zich vrij makkelijk onder deze druk uit. Het duur dan ook niet lang voordat Adi Herdic met zijn tweede va het seizoen de 0-1 na vijf minuten spelen volledig verdiend binnen prikt.

In de opvolgende tien minuten zien we Nivo kans op kans creëren, maar beloont het zichzelf niet met doelpunten. Daar waar het na een kwartier spelen 3-0 of 4-0 had moeten staan voor Nivo, treedt een even frustrerende als oude voetbalwet in werking: hij valt aan de andere kant... Daar waar Scharn haar aanvalspogingen veelal vroeg gestoord ziet worden, helpt een fout hen in het zadel: in de 15e minuut maken zij de 1-1. Nog geen twee minuten later ligt ook de 2-1 achter keeper Kik van Dongen. Hier ziet de achterste lijn er niet goed uit. Hoewel Scharn niets op eigen kracht weet te creëren, zijn ze wel uiterst effectief in de afronding. Daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen, want dat zou ions deze wedstrijd op gaan breken.

Nivo laat de koppies niet hangen. Dat hoeft ook niet, want we zijn gewoon sterker en dat zie je en dat voel je. De spelers voelen het en langs de kant zien we het. Hoewel de grensrechter van Scharn een keer of zes probeert zijn team uit de wind te houden met enthousiast (onterecht) vlaggen voor buitenspel, blijven we jagen op de 2-2. Die meer dan verdiende gelijkmaker komt er ook. Kort voor rust wordt Noud van Dalen diep gestoken en stormt deze met de bal aan de voet de 16 meter van Scharn binnen. Van Dalen heeft oog voor de meegelopen Tom Kaasjager bij de tweede paal en legt hem keurig bij hem in de voeten. Het intikken is voor Kaasjager dan een koud kunstje: 2-2. En dit is ook de ruststand.

Na rust zien we eigenlijk een voortzetting van de eerste helft. Nivo Sparta domineert grote delen van de wedstrijd en is nadrukkelijk op jacht naar de voorsprong en de drie punten. Het spel speelt zich overwegend op de helft van Scharn af en bij vlagen zelf in en rond hun strafschopgebied. Toch is het wederom Scharn dat op voorsprong komt: in de 42e minuut maken zij wederom zeer effectief gebruik van een slordigheid van onze laatste lijn die te graag mee naar voren wil waar de actie is. Weer moet Nivo schade gaan herstellen: 3-2 voor Scharn.

Er is nog veel tijd. En Nivo is ondanks de stand op het scorebord de bovenliggende partij. Slechts vier minuten duurt het voordat Nivo het evenwicht heeft hersteld. Uit een vrije trap schiet Gino van IJzendoorn de 3-3 binnen. We hebben nog 25 minuten om de winst op te eisen.

Toch is het 16 minuten voor tijd wederom Scharn dat de leiding neemt en de 4-3 op het bord zet. Met inmiddels Luuk Vos en Marlon van de Wetering binnen de lijnen gaan we weer in de achtervolging. Met Adi Herdic op de rechterflank, Luuk Vos links en Marlon van de Wetering neemt de druk op het doel van Scharn steeds meer toe. Ook een aantal schoten uit de tweede lijn worden afgevuurd, maar de keeper heeft op veel een antwoord. En een deel van de schoten is te zacht, net naast of over. Toch duurt het ook dit keer slechts 4 minuten voor Marlon van de Wetering de 4-4 hard in het dak van de goal schiet.

Zoals de trainer van Scharn na de wedstrijd al aangaf: "We stonden erg onder druk en ik rekende er op dat jullie op jacht zouden blijven gaan naar de winnende. Dat pakte goed uit toen wij vlak voor tijd naar de 5-4 counterden en er geen tijd meer was voor jullie om dat nog te herstellen. We hadden wel geluk dat we geen penalty tegen kregen toen jullie speler in de 16 werd gevloerd."

Want tegen de verhoudingen in was het zeker: in die laatste minuten van de wedstrijd speelde vrijwel alles zich af in het strafschopgebied van Scharn. Er werd uit alle hoeken en standen op doel geschoten. Soms had de keeper een mooie redding, maar nog vaker stond Scharn met zoveel mensen in het eigen 5-metergebied dat er steeds weer een been of een lichaam was dat de bal tegenhield. Bij één van de aanvallen die iets verder van hun goal af startte, gaat uitblinker Marciano de Kloe met de bal aan de voet de zestien in en wordt opzichtig van achteren omgeduwd. Dit was een 100% penalty die de matig fluitende scheidsrechter (hij was zeker niet partijdig, maar zag erg veel dingen niet of verkeerd) niet gaf. Dure fout. Zijn fout, maar de rekening is voor ons.

Want zoals de trainer van Scharn al aangaf hoopte hij dat wij op jacht bleven gaan naar de 4-5. En dat deden we ook. En hoewel Scharn met kunst en vliegwerk hun doel probeerde te verdedigen, hing de 4-5 zeker in de lucht. Ballen die rakelings naast of over gaan, de keeper die goede schoten stopt of benen van Scharn-verdedigers die in de weg staan. Hij valt dus niet...

En dan komt dat ene moment, waarvan je weet en vreest dat het komt. Met nog slechts een minuut of twee op de klok maakt onze verdedigende lijn dezelfde fout die ons al 3 van de reeds 4 geïncasseerde doelpunten heeft opgeleverd en countert Scharn naar 5-4. Dat is ook de eindstand en we gaan met lege handen naar huis.

Trainer Nikolov: "Het is frustrerend als we zelf onze tegenstander in het zadel helpen. Het overgrote deel van de wedstrijd domineren we. En als je in het eerst kwartier de helft van je kansen afmaakt, sta je dan al met 3-0 of 4-0 voor en speel je een heel andere wedstrijd. Nu moesten wij steeds terugkomen van een onnodige achterstand. En hoewel dat steeds vrij makkelijk lukte, trek je door de late 5-4 toch aan het kortste eind. We gaan nu analyseren wat we anders moeten doen, want vandaag hadden we het echt zelf in de hand en zelf over ons afgeroepen. Wij doen hun de kansen cadeau, want zij creëren zelf bijna niks. Wel een groot compliment aan Scharn hoe zij de weinige echte kansen allemaal weten te verzilveren."

Volgende week gaan we op bezoek bij koploper sv OSS 1920 en zal er gewonnen moeten worden om de drie punten achterstand die we op hen hebben in te lopen.

Eindstand: 5-4 (rust: 2-2)