N.I.V.O.-Sparta na thriller in finale nacompetitie om promotie

27 mei 2017 21:15

N.I.V.O.-Sparta heeft promotie naar de Eerste Klasse nog altijd in eigen hand. Na twee wedstrijden tegen Almkerk was N.I.V.O.-Sparta na een penaltyserie de meest gelukkige. De ploeg van scheidend trainer Theo van Geffen mag het nu gaan opnemen tegen GJS dat over twee duels te sterk was voor het Zeeuwse Axel. Inzet is een plaats in de Eerste Klasse.

Wat een miraculeuze ontsnapping had de ploeg van Theo van Geffen vandaag nodig. Iedereen die vandaag in Almkerk was zal de wedstrijd nog lang heugen. Misschien was het wel een van de meest memorabele wedstrijden in de historie van N.I.V.O.-Sparta. De wedstrijd had werkelijk alles en met N.I.V.O. als winnaar werd het alleen nog maar extra bijzonder.

Vorige week werd in een niet al te hoogstaand duel in Zaltbommel met 2-0 afgerekend met eersteklasser vv Almkerk. Ondanks de zege waren er toch ook zorgen. De al uitpuilende ziekenboeg werd namelijk alleen maar groter. Dennis Westerlaken en Willem Looijen leken voor vandaag niet inzetbaar terwijl Wesley Paymans een schorsing uit moest zitten.

Op goal stond vandaag de 44-jarige (!) Marco van den Hoven. Bij gebrek aan een extra aanvalsleider in de selectie stond Johnnie Noorthoek vandaag dus in de punt van de aanval, met op de flanken Jente Roorda en Jordi de Wit. Aan de kant van vv Almkerk keerden juist een aantal spelers terug. Het begon ook nog eens furieus aan de wedstrijd. Al binnen 10 minuten keek N.I.V.O.-Sparta tegen een achterstand aan. Op de rechterflank kwam Derk Hakkers door die Bart Dirven kon bedienen, hij kopte eenvoudig raak.

N.I.V.O.-Sparta was het spoor bijster en kwam een aantal keren goed weg. De 2-0 voor Almkerk leek in de maak. Toch kon Almkerk, mogelijk ook door de tropische temperaturen, niet doordrukken. N.I.V.O.-Sparta kon zelf nauwelijks aan vuist maken maar was via een vrije trap van Jordi Ruijsch wel dichtbij de gelijkmaker. Bij rust was het dan nog ook altijd 1-0 voor Almkerk en daarmee was N.I.V.O.-Sparta misschien wel het meest gelukkig. Ook gelukkig was de linksback van Almkerk, Remy Roodenburg. De verdediger had zijn handen vol aan Jordi de Wit maar kon dat onbestraft doen.

Na rust kreeg N.I.V.O.-Sparta meer grip op de wedstrijd, echte grote kansen kwamen er echter niet. Almkerk was in de omschakeling verschrikkelijk gevaarlijk. Uiteindelijk leverde een corner van Remon Hofstede alsnog de 2-0 op. Het was opnieuw Bart Dirven die namens de thuisploeg scoorde en daarmee de stand over twee duels weer volledig in evenwicht bracht. N.I.V.O.-Sparta kwam zelfs goed weg nadat Nieuwesteeg een inzet op de lat boven Van den Hoven zag belanden.

N.I.V.O.-Sparta had in de tweede helt meer balbezit en controle maar kreeg nauwelijks kansen. Het werd net als in de eerste helft gevaarlijk door een vrije trap. Ditmaal moest Jente Roorda het bekopen met een charge van Roodenburg die hem een gele kaart opleverde. De vrije trap die volgde werd uitstekend gekruld door Johnnie Noorthoek. Almkerk doelman Robin van Wijk wist zijn doel echter opnieuw schoon te houden. In het restant werd niet meer gescoord en dus volgde de verlenging.

In de eerste helft van de verlenging had N.I.V.O.-Sparta kans op kans. Bjorn Jongste en Jordi de Wit waren nog wel het meest dichtbij. Uit een corner stond Bjorn Jongste helemaal vrij maar schoot hij van dichtbij op de lat. Later was er een solo actie van Jordi de Wit die de vuisten van Van Wijk op zijn weg vond. En dus was het na 105 minuten en een groot aantal drinkpauzes in Almkerk nog altijd 2-0 en daarmee over twee duels gelijk. Trainer Theo van Geffen nam een risico door Willem Looijen in de ploeg te brengen.

Al na vijf minuten in de tweede helft van de verlenging leek het om een loze wissel te gaan. In een kort tijdsbestek scoorde Almkerk namelijk twee keer: 4-0. Al direct na rust was het Van Laarhoven die scoorde. Met zijn derde goal maakte Dirven er 4-0 van. Supporters van Almkerk en N.I.V.O.-Sparta zochten mede vanwege de hitte de weg naar huis al op. Diegene die wel bleven zagen nog een spektakelstuk.

Met nog vijf minuten in de verlenging te gaan maakte Looijen er namelijk 4-1 van. Alles was weer mogelijk. Jordi de Wit en opnieuw Willem Looijen hadden enorme kansen op de 4-2 die een penaltyserie zou betekenen. Uiteindelijk was het toch nog raak. Een lange bal werd door captain Bjorn Jongste met z’n borst verlengd en stelde Looijen in staat om 1 op 1 voor Van Wijk op te duiken. Looijen faalde niet en zo had N.I.V.O.-Sparta uit een verslagen positie alsnog een penaltyserie.

In de penaltyserie mocht N.I.V.O.-Sparta beginnen en bleef Johnnie Noorthoek als eerste nemer uiterst koel. Ook Almkerk scoorde de eerste strafschop. De tweede strafschop werd door beide teams benut. Bij de derde strafschop werd de inzet van Jordi Ruijsch gestopt, Almkerk faalde niet en greep de voorsprong. Nieuwesteeg mocht namens Almkerk de vierde nemen. Op onbegrijpelijke wijze deed de speler dat met een panenka die ook nog eens op de lat eindigde. N.I.V.O.-Sparta kwam daarmee terug in de wedstrijd. Na vijf strafschoppen was de stand weer gelijk.

De zesde strafschop werd genomen door invaller David Ruane. Zijn inzet werd gekeerd door Van Wijk. De doelman van Almkerk bewoog echter te vroeg en de strafschop mocht worden overgenomen. Van Wijk was woest, kreeg geel en moest vervolgens ook nog toezien hoe Ruane bij zijn tweede poging alsnog scoorde. Penalty nummer zeven gaf uiteindelijk de beslissing. Bjorn Jongste scoorde en uitgerekend Roodenburg miste. Groot feest bij N.I.V.O.-Sparta maar wat bleek, doelman Van den Hoven bewoog te snel. Nadat ook penalty nummer twee van Roodenburg werd gepakt maar over moest bleek ook de derde mogelijkheid niet aan hem benut. Van den Hoven pakte de strafschop en kroonde zich samen met Looijen tot held van de middag.

N.I.V.O.-Sparta mag dus blijven strijden om promotie naar de Eerste Klasse. Almkerk weet al dat het volgend seizoen in de tweede klasse actief is. Tegenstander voor N.I.V.O.-Sparta in de finale is GJS dat net als N.I.V.O.-Sparta het voorbije seizoen uitkwam in de Tweede Klasse F. N.I.V.O.-Sparta begint op 3 juni met een uitwedstrijd. Tweede Pinksterdag, 5 juni, zal de return gespeeld worden op onze eigen sportpark om 14.30 uur!

Onderstaand de thriller samengevat in een video gemaakt door Regio-Voetbal Report: