Historie en visie

Clubhistorie


Eind jaren’40 bestaan er in Zaltbommel diverse clubjes met jongens in de leeftijd van 14 tot 17 jaar. In elke wijk is er wel een clubje waar gevoetbald wordt maar N.I.V.O. is het enige clubje in de Bommelse omgeving dat al wat meer vorm heeft in die jaren. Het clubje groeit snel uit tot een groep van veertig enthousiaste jongens en zij vormen de club N.I.V.O. wat staat voor Na Inspanning Volgt Ontspanning. Later wordt Sparta aan de naam toegevoegd. Officieel bestaat Sparta na de Tweede Wereldoorlog nog wel maar het heeft bijna geen leden meer en bovendien heeft het ook geen eigen veld. N.I.V.O. en Sparta vinden elkaar, de statuten en reglementen van Sparta worden meegenomen en op 5 oktober 1953 ziet N.I.V.O.-Sparta het levenslicht. In de beginjaren wordt er bij de vereniging naast voetbal ook aan gymnastiek en wandelen gedaan. Hoewel N.I.V.O.-Sparta van nature geen principiële zaterdagvereniging is levert het voetballen op zaterdag in de beginjaren wel de nodige problemen op. De club behoort bij de afdeling Noord-Brabant en daar kent men amper zaterdagvoetbal. Uiteindelijk is het de Zaltbommelse dominee Nieber die er via een goede vriend voor zorgt dat N.I.V.O.-Sparta wordt uitgeleend aan de afdeling Dordrecht.

2000 - 2015

Lange tijd bivakkeert de club in de derde klasse. In mei 2000 volgt de historische promotie naar de tweede klasse. Daarna blijft de club succesvol wat in 2005 resulteert in het kampioenschap in de tweede klasse. In 2007 promoveren de Bommelaren via de nacompetitie naar de hoofdklasse, een unicum in de clubhistorie. Het wordt een prachtig avontuur, maar N.I.V.O.-Sparta kan zich helaas niet handhaven, waardoor na één seizoen degradatie volgt. In 2011 promoveert N.I.V.O.-Sparta zich opnieuw voor de hoofdklasse. Na twee seizoenen eindigt het hoofdklasse avontuur opnieuw en speelt N.I.V.O.-Sparta in het seizoen 2013- 2014 in de eerste klasse A. Voor het tweede opeenvolgende jaar volgt degradatie op 13 mei 2014 na een beslissingswedstrijd en speelt N.I.V.O.- Sparta in het seizoen 2014-2015 in de tweede klasse. 

2015 tot heden

In juni 2015 speelt N.I.V.O.-Sparta de finaleronde in de nacompetitie maar weet promotie naar de eerste klasse net niet te bewerkstelligen. In het seizoen 2015-2016 eindigt N.I.V.O.-Sparta op de 8ste plaats in de tweede klasse. Ook in juni 2017 speelt N.I.V.O.-Sparta de finaleronde in de nacompetitie maar weet opnieuw net niet te promoveren. Nadat in de returnwedstrijd na verlenging een gelijke stand (2-2) staat genoteerd verliest N.I.V.O.-Sparta de penalty reeks en speelt ook in het seizoen 2017-2018 in de tweede klasse.  Seizoen 2017-2018 eindigt N.I.V.O.-Sparta op de 4de plaats in de tweede klasse. Seizoen 2018-2019 pakt N.I.V.O.-Sparta weer de hoofdprijs met het behalen van het kampioenschap waardoor promotie naar de eerste klasse een feit is.

De club telt momenteel ongeveer 900 leden bestaande uit 10 heren seniorenteams en 38 jeugdteams. Vanaf 2014 is N.I.V.O.-Sparta gestart met vrouwen/ meisjes voetbal en kent inmiddels 4 meisjes teams en een dames 1 team. Ook kent N.I.V.O.-Sparta vanaf 2019 een trainingsgroep van het G-Voetbal en is gestart in 2020 met Walking Football.

Voetbal visie


N.I.V.O.-Sparta wil binnen haar (financiële) mogelijkheden op het hoogst mogelijke niveau voetballen, maar niet ten koste van alles. Vrij vertaald wil N.I.V.O.-Sparta “een stabiele eerste klasser zijn”.

Dat willen we bereiken door middel van een kwalitatief hoogstaande jeugdopleiding met aantrekkingskracht en een beperking voor wat betreft de regionale invulling.

In het seizoen 2021-2022 speelt ons 1e elftal in de eerste klasse waarbij tevens N.I.V.O.-Sparta gebruik maakt van een nieuw sportcomplex voorzien van 6 grasvelden en 1 kunstgras hoofdveld. Met de entourage van het mooie nieuwe sportcomplex en de groei van de vereniging is voor het eerste elftal de eerste klasse minimaal de doelstelling.

Voor alle overige leden willen wij er voor zorgen dat iedereen met veel plezier kan voetballen op zijn of haar niveau.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!