9 december 2017 14:30

Scheidsrechter

D.A.P.H. van Helden

ZALTBOMMEL – Nivo Sparta heeft zich een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de Bommelerwaard-derby van volgende week. Meerkerk was zaterdag overduidelijk een maatje te klein.

In Zaltbommel was ‘s ochtends met man en macht gewerkt om het hoofdveld speelklaar te krijgen. Dat lukte, waardoor het kunstgras om iets voor half drie betreden kon worden door beide elftallen. Op het waterkoude sportpark De Watertoren kenmerkte de beginfase zich als één van het aftasten van de tegenstander. Dat was vooral vanuit het perspectief van de thuisploeg het geval, want al vanaf het begin af aan werd Meerkerk teruggedrukt. Na een aantal kleine speldenprikjes wist Nivo Sparta de score na tien minuten te openen. Een halfhoge hoekschop ging aan alles en iedereen van Meerkerk voorbij. Frenk Schaap, die daarvoor nog vooral gevaar probeerde te stichten met een aantal afdraaiende voorzitten, prikte attent de 1-0 binnen. Die vroege goal zorgde er, mede met de 9-0 overwinning op Hardinxveld nog vers in het geheugen, voor dat het welbekende “tien, tien, tien” lachend door een klein aantal supporters werd gescandeerd.

Na die openingstreffer wist Nivo Sparta ook rechtsbuiten Mo Nikbakht wat meer bij het spel te betrekken. Met de bal aan de voet was hij een constante dreiging en de Meerkerk-defensie moest alles op alles zetten hem tot stoppen te dwingen. Aangezien Nivo Sparta in deze fase van de wedstrijd veruit de bovenliggende partij was, kwam het des te meer als een verrassing dat Meerkerk hét buitenkansje op een gelijkmaker kreeg. Levi Slob bracht op onhandige wijze Bart Koomans ten val, waardoor scheidsrechter Van Helden de manschappen van trainer Michel de Raad met een strafschop beloonde. Youri van Blanken faalde echter oog in oog met Ruud de Groot. De Nivo Sparta-doelman wist op knappe wijze de bal uit de rechterbenedenhoek te ranselen, waarmee hij alweer zijn derde strafschop van het seizoen stopte. Die gemiste penalty deed de hoop op een resultaat bij Meerkerk langzaam maar zeker wegvloeien. De 2-0 was vijf minuten voor rust dan ook onoverkomelijk toen David Ruane met een afgemeten voorzet Willem Looijen bereikte, die vervolgens vogelvrij de 2-0 binnen kon koppen. Diezelfde Looijen was in de beginminuten van de tweede helft juist de aangever. Zijn voorzet vanaf de rechterflank was perfect op maat voor Nikbakht die kinderlijk eenvoudig de 3-0 kon aantekenen. Meerkerk kon bar weinig tegenover de aanvalslust van Nivo Sparta stellen. Op een schot van Bart Koomans dat naast ging na, was de bezoekende ploeg geen enkel moment in staat om dreigend te worden. Nivo Sparta legde een aantal mooie combinaties op de mat, maar het vizier stond niet op scherp om de score nog veel hoger op te laten lopen. Alleen Looijen wist nog tot scoren te komen uit een voorzet van Nikbakht. In het laatste kwartier leek Nivo Sparta wat gas terug te nemen en toonde het genade voor het onmachtige Meerkerk.

Ondanks de afgetekende nederlaag zag Meerkerk-trainer De Raad toch nog positieve zaken: “Ik denk dat we vijftien minuten redelijk in de wedstrijd zaten, maar ik besef wel dat we tegen een team speelden dat kwalitatief op alle fronten beter is. Daar kunnen we ook resultaat tegen boeken, maar dan moet wel alles meezitten. Dat was vandaag niet het geval. Een aantal spelers heeft niet het niveau gehaald van de afgelopen weken. Qua inzet kan ik de jongens niks verwijten, dat doen ze het hele seizoen al prima. Ik denk alleen wel dat we meer vertrouwen in onze eigen kwaliteiten moeten hebben. Je weet dat je vandaag tegen een hele goeie ploeg speelt en dan sluipt de angst erin. Dat moet eruit.”

Nivo Sparta-trainer Theo de Boon zag zijn ploeg een comfortabele zege boeken op zijn oude werkgever: “Uiteindelijk is het krachtsverschil veel te groot geweest. Wij hielpen Meerkerk in de wedstrijd door het zelf niet goed te doen, maar we hebben het daarna heel volwassen uitgespeeld. Het had zelfs nog een grotere uitslag kunnen zijn, maar ik ben tevreden met 4-0. Nu nog één wedstrijd te gaan en dan hebben we uiteindelijk toch nog wel een aardige eerste seizoenshelft gehad”, aldus De Boon, die voorkennis had wat betreft de Meerkerk-strafschop: “Ik heb gisteravond onze keeper nog een appje gestuurd: als we een strafschop tegen krijgen; díé hoek. En hij pakte ‘m. De penalty was niet slecht ingeschoten, maar hij pakte hem echt katachtig uit de hoek.”

De zege is de ideale opmaat richting de Bommelerwaard-derby van volgende week. De Boon weet hoe groot de belangen zijn: “Ik ken de derby niet, maar ik begrijp het wel. Wij willen gewoon de sterkste van de Bommelerwaard zijn en Roda Boys wil dat ook. Ik zou mijn geld er niet op in durven zetten. Deze competitie verdient zo’n mooie derby tussen de nummer twee en de nummer drie.”