2 - 2

Almkerk 1

Mannen, 1, 2e klasse F

7 april 2018 14:30

ZALTBOMMEL – De topper tussen Nivo Sparta en Almkerk is zaterdag mede dankzij een wereldgoal van Jelle Strijtveen in een 2-2 gelijkspel geëindigd.

De wedstrijd op sportpark De Watertoren ving aan met een indrukwekkende minuut stilte en een aantal fakkels. Op die manier stond de thuisploeg stil bij het overlijden van Nivo Sparta 8-speler Mebrie Melake. Hij was één van de twee inzittenden van de auto die donderdagavond nabij sportpark ’t Veer de Waal inreed en daarbij om het leven kwam. Door het tragische sterfgeval van de 28-jarige vluchteling uit Eritrea hingen de vlaggen dan ook halfstok en speelde Nivo Sparta met rouwbanden.

Verrekking
Voor menig voetballiefhebber uit de regio was de topper een mooie gelegenheid om naar Zaltbommel af te reizen. Tot teleurstelling van de Nivo Sparta-supporters ontbrak topscorer Willem Looijen in de basiself van trainer Theo de Boon. Hij liep recentelijk een verrekking in zijn bovenbeen op en moest vanaf de bank toekijken hoe gelegenheidsaanvoerder Frenk Schaap zijn rol zo goed als mogelijk invulde.

Toch maakte Nivo Sparta vooral in de beginfase een onthoofde indruk. Schaap was duidelijk zoekende op zijn nieuwe positie en dat ontging ook De Boon niet, die probeerde zijn aanvoerder met een paar ferme schreeuwen te bereiken. Schaap reageerde geagiteerd door keihard ‘JAAAA’ terug te roepen. Het was vooral Almkerk dat via Derk Hakkers, Niels Nieuwesteeg en Jurre van Laarhoven dreigend was, maar na het verbale geweld tussen De Boon en Schaap kwam Nivo Sparta wat meer in het spel voor.

Even van slag
De getergde Schaap mocht na 24 minuten aanleggen voor een vrije trap. Vanaf de rechterhoek van het zestienmetergebied schoot hij de bal strak en laag in de linkerhoek. Vanaf de tribune zwol het ‘Kampioenen, olé, olé’ aan en het doorgaans zo georganiseerde Almkerk was na die openingsgoal even van slag.

Lang duurde dat overigens niet, want tien minuten na de goal van Schaap zorgde Jelle Strijtveen op fabelachtige wijze voor de gelijkmaker. Hij troefde op de rechterflank Nivo Sparta-back David Ruane af en schoot vervolgens geweldig binnen, over de verbouwereerde Ruud de Groot heen.

Toch zou de thuisploeg nog voor rust de voorsprong grijpen. Rond de 43e minuut nam Jordi Ruijsch plaats achter de bal, om met een geplaatste vrije trap Maikel Korebrits te verschalken. Waar de eerste goal nog enigszins van richting werd veranderd, zag de Almkerk-doelman er bij de goal van Ruijsch ‘niet goed uit’, aangezien deze in zijn hoek verdween.

Strijdbaar

In de tweede helft gingen beide ploegen onverminderd strijdbaar door met het zoeken naar een doelpunt. Almkerk drong via Nieuwesteeg en aanvoerder Jelle Stalenhoef flink aan, maar De Groot bleef op de been. Net na het uur was dan toch de gelijkmaker een feit. Het was wederom Ruane die zijn directe tegenstander niet wist af te stoppen. Diens voorzet belandde bij Nieuwesteeg die de bal met gemak in het doel werkte.

Om niet tegen puntenverlies in eigen huis aan te lopen, moest Nivo Sparta in het resterende half uur nog tot scoren zien te komen, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Een degelijk en goed georganiseerd Almkerk maakte het de thuisploeg nagenoeg onmogelijk om tot echte grote kansen te komen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat een kwartier voor tijd het ‘Wij willen Looijen zien, wij willen Looijen zien’ vanaf de tribune werd ingezet. De spits was inmiddels al tien minuten bezig met de warming-up en rond de 80e minuut maakte de man van 21 competitietreffers dan toch zijn opwachting.

In de resterende tien minuten wist ook hij de status-quo niet meer te doorbreken, waardoor Almkerk de ongeslagen status nog altijd voortzet.

Vier thuiswedstrijden
Toch was Almkerk-trainer Robert Roest niet geheel tevreden met het resultaat: “In deze wedstrijd kan het alle kanten op. Ik vond dat we het in de eerste helft aardig op orde hadden, maar met twee vrije trappen weet Nivo te scoren. Behalve dat hebben we weinig weggegeven. We hebben alleen wel te weinig initiatief getoond om wat vaker gevaarlijk te worden. Het voorbeeld daarvoor was de goal van Strijtveen. Hij nam juist wél goed initiatief door diep te lopen. Dan heb je vertrouwen, krijg je de bal en schiet je ‘m binnen. Is het geluk, is het kwaliteit? Ik denk dat het kwaliteit is als je dit op zo’n moment doet”, aldus Roest, die met zijn ploeg een bijzondere serie in gaat: “Door de afgelastingen hebben we vier thuiswedstrijden op rij. Ik denk dat dat wel een voordeel is.”

Details
Aan de andere kant was De Boon van mening dat zijn ploeg meer had verdiend: “Ik durf wel te zeggen dat wij twee punten verloren hebben. Is dat arrogant? Ik vond dat wij iets meer probeerden te voetballen en zij proberen te counteren. En oké, een gelijkspel is misschien wel terecht, maar wij mogen die fouten niet maken. We geven gewoon twee goals weg. Dan zie je dat dit soort wedstrijden worden beslist in details.”

Klik HIER voor weer een mooie fotoreportage van Marco Oomen.