N.I.V.O.-Sparta drijft LRC tot het uiterste in doelpuntrijk bekerduel

Groep 1 01

10 november 2018 14:30

Scheidsrechter

E.D.E. van Yren (KNVB)

ZALTBOMMEL – Nivo Sparta en LRC maakten er zaterdag een amusant bekertreffen van. Uiteindelijk moesten strafschoppen na de 3-3 stand de beslissing brengen. Dat gebeurde in het voordeel van de Leerdammers.

Met Nivo Sparta en LRC stonden zaterdagmiddag twee ploegen tegenover elkaar die in een totaal andere ‘flow’ zitten. LRC verloor de voorgaande drie competitiewedstrijden in de eerste klasse en bezet daarmee de elfde plaats. Nivo Sparta draait daarentegen juist bovenin mee in de tweede klasse F.

Toch was het verschil in het eerste halfuur navenant. LRC legde Nivo Sparta het gros van de eerste helft volledig zijn wil op en dat leidde na zes minuten al tot de openingstreffer van Arwin van Soest. Amper vijf minuten later was Dennis van Meurs bijna verantwoordelijk voor een clowneske eigen goal, maar invaldoelman Aaron van Engelen voorkwam de 0-2 ternauwernood. LRC bleef druk zetten en kansen creëren, maar toch was er een hoekschop voor nodig om de score te verdubbelen. Wesley Swets liep eenvoudig weg bij zijn directe tegenstander en liep zo de 0-2 binnen.

Lef
Het was wachten op de 0-3 en 0-4. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht voor de Leerdammers, totdat Willem Looijen uit het niets een hoekschop van Daan Schreuders in de kruising kopte. Met die 1-2 stand ving de tweede helft aan en nog geen drie minuten in die tweede helft tekende Van Soest met zijn tweede van de middag de 1-3 aan.

Tien minuten na die goal brak het hoogtepunt voor Charaf Kaaouass aan. Nadat hij eerder op de dag al een wedstrijd had gespeeld bij de JO19-1 deed Nivo-trainer Theo de Boon een beroep op het pas 17-jarige talent. Hij moest in de eerste helft invallen voor de geblesseerde Yri Schalkx.

Kaaouass deed dat op uitstekende wijze. Met lef dribbelde hij rond de 56e minuut over de linkerflank het zestienmetergebied in, waar hij, al dan niet reglementair, werd gestuit door LRC-aanvoerder Rogier Gerritsen. Frenk Schaap benutte de strafschop, waardoor Nivo Sparta wederom terug in de wedstrijd kwam. Van het zo dominante LRC was inmiddels weinig meer over en ook invaller Ansu Camara wist weinig tot niets te forceren.

De tijd begon inmiddels wel te dringen voor de thuisploeg, die tien minuten voor tijd Bart Goesten zijn rentree in Nivo Sparta 1 zag maken. Hij maakte daarmee na maar liefst negentien maanden blessuretijd weer zijn opwachting als eerste elftalspeler en deed dat met verve. Bij zijn eerste actie vond hij met een lage voorzet de sluwe Looijen, die zich vrij draaide en de 3-3 binnen schoot.

Strafschoppen
Strafschoppen moesten daarom de beslissing gaan brengen op sportpark De Watertoren. Via het vermaledijde ABBA-systeem begon LRC succesvol met de serie. Van de twee daaropvolgende strafschoppen van Nivo Sparta miste uitgerekend goaltjesdief Looijen. LRC maakte geen fouten en zag de thuisploeg via Frenk Schaap missen. Invaller Camara haalde bij de vierde strafschop de beslissende trekker over en schoot zo LRC naar de overwinning.

Onzekerheid
Daarmee had de neutrale voetbaltoeschouwer een onderhoudende en doelpuntrijke wedstrijd gezien. Volgens LRC-trainer Rob Hilbers had de strijd wel al veel eerder beslist moeten zijn: “Ik vind dat we het onszelf een groot gedeelte van de wedstrijd moeilijk hebben gemaakt. We hebben nagelaten om de wedstrijd te killen. Dan kruipt de onzekerheid erin bij ons. Zij gaan op het laatst vol druk zetten, wij houden de bal niet goed genoeg voorin vast en daar komt ook de derde goal uit”, refereert Hilbers aan de fraaie treffer van Looijen. Hoewel iedereen weet waar zijn kwaliteiten liggen, moest LRC toch twee doelpunten van de topschutter toestaan.

Dat was volgens Hilbers onoverkomelijk: “Je kan je ook voorbereiden op Messi, maar dat wil niet zeggen dat je geen goal tegen krijgt”, aldus de trainer, die de zege als een opsteker ziet: “We zijn met deze ploeg aan het bouwen, maar ergens zul je wel een keer beloond moeten worden. En nu je zo’n bekerwedstrijd wint, zie je toch weer wat lachende gezichten. Dat biedt geen garanties voor de toekomst, maar het is wel effe lekker.”

Sneller
Voor Nivo-trainer De Boon kwam de uitschakeling niet als een grote tegenslag. Hij vond dat zijn ploeg zich kranig had geweerd tegen de eersteklasser: “Vanaf het moment dat we de 1-2 maken, zitten we goed in de wedstrijd en de tweede helft vond ik ons beter dan LRC. Maar we hebben wel een heel erg zwakke eerste helft gespeeld. Je merkt dan dat een eersteklasser een veel hoger tempo speelt. Je staat binnen een zucht en een scheet op achterstand.  Alles gaat gewoon sneller. En dat is voor ons dan weer het leermoment”, stelt De Boon, die verguld is met de terugkeer van Bart Goesten: “Het was vandaag een mooi moment om hem in Nivo 1 te laten debuteren. En dan ook nog eens gelijk een assist. We hopen dat we na de winterstop veel plezier van hem gaan beleven.”

Klik HIER voor de fotoreportage van Marco Oomen.