B-junioren zaterdag, B1, hoofdklasse/1e klasse hfd H/ kpk 15-16

17 mei 2014 13:00

Zon, J.C.L.M. van

De Russische voetbalschool herleeft

De B1 is er gisteren in Tilburg in geslaagd om via de finaleronde van de nacompetitie zich te plaatsen voor de hoofdklasse. Een bijzondere prestatie, waardoor nu alle jeugdselectie-elftallen (van F1 t/m A1) op dit niveau speelt!

Het ging echter niet eenvoudig gisteren, waarbij de spanning bij de grote supportersschare hoog opliep.  Onze jongens begonnen al met een ‘achterstand’ doordat twee sterkhouders (Yri wegens een schorsing en Jurre vanwege een meniscusblessure) van het elftal ontbraken. Voor het technische team Grad Damen en Mark Oostrom  een hele puzzel om tot een goede opstelling te komen.

De B1 begon om 13.00 uur haar eerste wedstrijd tegen Zigo B1 uit Tilburg. Toch wel heel bijzonder dat de KNVB voor deze finaleronde niet een neutralere locatie had kunnen vinden…We waren, ondanks het ontbreken van Yri en Jurre,  vol goede moed door het goede spel van voorgaande weken en het feit dat de tegenstander niet veel punten had verzameld afgelopen jaar. Na een paar minuten werd echter wel duidelijk dat we te maken hadden met een hele goede voetballende tegenstander. De wedstrijden duurden 2 x 25 minuten, maar na 5 minuten begonnen de NIVO-supporters al te verlangen naar het eindsignaal. De tegenstander tikten onze jongens in de beginfase helemaal weg. We konden niet meer doen dan proberen hun aanvalsgolven te onderbreken. Aanvallend konden we er echter weinig tegenover zetten. Voetbal blijft een raar spelletje, want na een kwartier kwamen we toch steeds beter in het spel en was na 25 minuten de beste kans voor ons. Deze was niet besteed aan onze spits die de warming up van de keeper verlengde.

De tweede helft deed de tegenstander er nog een schepje bovenop. Het balletje ging nog sneller rond en er waren een paar gevaarlijke individuele acties. Na circa 10 minuten leek een doelpunt van Zigo onafwendbaar. In een tijdsbestek van 1 minuut werd maar liefst drie keer de lat geraakt. Het antwoord van NIVO was echter heel bijzonder. Met drie fantastische aanvallen over 4 tot 5 schijven werd drie keer achter elkaar gescoord. Voor de ouderen onder ons, zo speelde het Russische elftal 2e helft jaren tachtig onder leiding van de befaamde coach Lobanovski (Grad Lobanovski klinkt ook wel). IJshockeyvoetbal om van te smullen en Zigo was knock-out! Eindstand 3 – 0.

Doordat Zigo haar sportieve plicht deed en wel met 2-1 wist te winnen van SBC B1 uit Son en Breughel leek de promotie naar de hoofdklasse voor het oprapen. Zelf een kleine nederlaag zou volstaan. Door een inschattingsfout kwamen we echter al na een paar minuten met 1-0 achter. Onze jongens waren nu echter beter dan de tegenstander, maar we wisten hoe dat was afgelopen in onze wedstrijd tegen Zigo. Door een schitterende actie van Hariz viel echter 10 minuten voor tijd de beslissing. Het bleef bij deze stand en de ontlading was groot.  Zo kwam een einde aan een turbulent jaar. Misschien wel het belangrijkste is dat onze jongens uiteindelijk hebben ingezien dat het collectief belangrijker is dan het individu. Als team en onder leiding van Grad en Mark hebben jullie deze geweldige prestatie neergezet. Als ik dan toch nog een uitblinker mag noemen: Maboub, de jongste van ons elftal, speelde gisteren super.

Er was op deze zonnige dag slechts een (heel) klein smetje. De organiserende vereniging SC ’t Zand vond het nodig om de finaleronde op een bijveld te laten spelen. Bromsnor was ingehuurd om erop toe te zien dat niemand het goed bijliggende hoofdveld bespeelde. Een afgang voor zo’n grote vereniging.

Klik hier voor de fotoreportage van de tweede wedstrijd tegen SBC B1 en de ontlading na het behalen van de promotie naar de Hoofdklasse !