1 - 5

Nivo Sparta JO19-3

Groep 5 99

5 september 2020 15:15

De tweede bekerwedstrijd van het nog prille seizoen betrof een uitwedstrijd bij DSC. Door blessures en twijfelgevallen werd met een smalle selectie naar Kerkdriel afgereisd.

Keeper: Guido van Schalm

Veldspelers: Lorenzo Wever (aanv.), Kevin van Opstal, Stijn van Daalen, Wouter Maas,  Wessel van der Schans, Rick de Bonth, Jasper Spek, Joeri Vandenput, Oscar Vos, Joeri Stehman, Blendi Sopa, Björn Swaak en Merlijn van Engelen. Grensrechter Thijn Schouten

Normaliter is het niet moeilijk om spelers scherp te krijgen voor een derby, maar wat wij lieten zien in de eerste minuten was best teleurstellend v.w.b. “scherpte”. Na 20 seconden stonden we al met 1-0 achter. Een foute keuze bij de opbouw leidde tot balverlies op eigen helft, waarbij er ook in de omschakeling door verdedigers niet heel erg alert werd ingegrepen. Te laat druk zetten, en geen rugdekking, en ons centrum lag open. Het schot wat volgde vanaf rand zestienmetergebied was hard en verschalkte onze doelman. 0-1, eerste minuut, zo wil je niet beginnen. In de directe periode die volgde op deze treffer ageerden we onzeker en worstelden met het moeilijk bespeelbare veld. Het mag geen excuus zijn, maar feit was dat hanteren van de lange bal meer geschikt was, dan combinatiespel op het veel te hoge gras. En de blauw-witte thuisploeg had dat blijkbaar beter in de smiezen dan wij. Gelukkig begonnen we, na een tiental minuten toch wat beter in het spel te komen. Het werd ingeleid door een mooie aanval over rechts via Wouter, die Rick bereikte met een voorzet. Deze legde de bal terug op de opgekomen back Oscar. Zijn schot ging rakelings over. Plotseling begonnen we elkaar een beetje beter te vinden en waren er een paar beloftevolle aanvallen te zien. In de 12e minuut leidde dit tot de gelijkmaker. Wederom had Wouter een goed pass, waarna Rick de bal wist verlengen naar Björn en deze schoot heel droog de 1-1 tegen de touwen. Enkele minuten later was het de actieve spits Rick zelf, die kansrijk uit kon halen. De keeper bracht redding. Nivo domineerde over het algemeen, maar had moeite om kansen uit te spelen. Het was vaak druk op en om het strafschopgebied van DSC. In de kleine ruimtes was het, met dit stroperige veld, zeer lastig om te combineren. Individuele acties werden meestal ook gestuit en schoten vanuit de tweede linie misten kracht of richting. Het zag er naar uit dat dit een moeilijke noot zou zijn om te kraken. Helaas viel Björn al vrij snel na zijn treffer uit met een blessure. Zijn vervanger Merlijn bleek echter ook met scherp te schieten. Het duurde uiteindelijk tot in de 42e minuut voordat we weer konden juichen. Stijn (viel ook goed in) nam van achteruit een vrije trap en stuurde Merlijn diep. Deze nam een hart en schoot binnen voor de 1-2. De keeper zat er nog aan, maar kon niet meer keren. Een prima stand om mee te rusten.

In de tweede helft begonnen we zeer voortvarend. Blendi had al vroeg een mooie individuele actie en schoot van rand zestienmeter, boven op de kruising in de 48e minuut. Twee minuten later hadden we enig fortuin. Bij een actie in het strafschopgebied beroerde één van de gastgevers de bal ongelukkig met de hand. De penalty was een harde straf. Maar goed, als je een cadeau krijgt, moet je hem uitpakken. Wouter deed juist dat, door de bal feilloos binnen te schieten voor de 1-3. DSC verloor nu controle over de wedstrijd. In de 55e minuut volgde het hoogtepunt van de middag, door Jasper. Deze maakte zich vrij voor een schot van zo'n 25 meter. De keeper stond iets te ver van zijn doel en Jasper vond de ruimte tussen handschoen en lat, met een prachtige boog. De 1-4 leek voldoende zekerheid te bieden voor winst. Het blessure spook zorgde echter toch nog voor een smetje op deze wedstrijd. Ook Kevin viel uit, en daarna Merlijn. Menig speler kwam hierdoor uit nood op een vreemde plek te spelen. Dat kwam ons spel niet ten goede. DSC kreeg in de 60e minuut nog een grote kans, maar gelukkig mikte de spits naast. Het leek qua verloop een beetje op onze eerste bekerwedstrijd. Onderwijl keken een paar andere Nivo-spelers met kwetsuren van uitlopende aard, vragend naar de kant of er wellicht nog gewisseld kon worden. Maar de wisselmogelijkheden waren uitgeput. In de 75e was er gelukkig weer een moment van opwinding. Na een slordige terugspeelbal van DSC leek Wouter op weg naar een treffer. Echter hij werd gevloerd door het uitgestoken been van de keeper. Oscar bleek zijn momentje te willen pakken en ging ditmaal achter de bal staan. Hij schoot van elf meter de 1-5 binnen. In de eindfase moesten we nog een tiental minuten spelen met een man minder, na een gemakkelijk gegeven gele kaart. Zo werd de laatste fase rommelig. Veel lange ballen, weinig combinaties, snel balverlies. Guido kreeg nog wat werk, maar bleek zeer betrouwbaar. Speciale vermelding voor Joeri Stehman, die verdedigend een zeer sterke pot speelde. Laten we daarbij niemand te kort doen, over het algemeen was tevredenheid op zijn plaats. We zijn nog niet in blakende vorm, maar we zijn op de goede weg. De 1-5 werd over de tijd getild. Prima zege, moeilijke omstandigheden. Hopelijk is iedereen weer snel hersteld, want volgende week zal beslist worden wie door mag in de beker. Gefeliciteerd!