JO14-1 laat het op penalty's aankomen... En wint!

Nivo Sparta JO14-1

Regio Cup Groep 1 3

5 juni 2021 11:30

G.M.A. van der Loo

Na 238 dagen zonder het spelen van officiële wedstrijden was het dan eindelijk zo ver. We mochten weer spelen. De KNVB heeft de Regio Cup in het leven geroepen voor de maand juni en vandaag was onze eerste wedstrijd. We zijn benieuwd. Licht gespannen. Hoe zijn de tegenstanders deze lange periode zonder echte tegenstanders doorgekomen? Hoe hebben zij zicht ontwikkeld? Hoe hebben wij ons ontwikkeld? De laatste keer dat we tegen (grote delen van) dit team speelden, was in ons kampioensjaar in de JO13-1. En dat verloren we met 2-3.

De trainers starten met de volgende opstelling: Jurre Wareman op doel, in de verdediging v.l.n.r. Marciano de Kloe, Marlon van de Wetering, Indy Epskamp en Tygo Brouwer. Op het middenveld, ook v.l.n.r. Wessel van Eck, Levi van Wijgerden en Mohammed Hakem. En in de aanval Noud van Dalen, Adi Herdic en Yazid Akridi. Slechts drie wissels op de bank: Tom Kaasjager, Lynn Vos en Ryan Smit. Kik van Dongen, Gino van IJzendoorn en Kacper Rozniakowski ontbreken om uiteenlopende medische redenen.

Hoewel het voetbal maandenlang stil heeft gelegen, geldt dat overduidelijk niet voor de groei van een aantal spelers van Zwaluw VFC. Tsjongejonge wat een lengte! Zwaluw blijkt een degelijk team. Met vaardigheid en snelheid. Toch heeft Nivo Sparta al vrij snel de overhand in het veld. Voetballend speelt het zich grotendeels op de Vughtse helft af. Enkele aanvallen van Nivo stranden in schoonheid. Over de linkerkant loopt het goed en ook aan de rechterkant wordt Yazid Akridi goed bereikt. Toch is het rendement nog laag. Kenmerkend is dat het grootste gevaar tot dan toe een mooie actie is van centrale verdediger Marlon van de Wetering die een aanval rond de middellijn opzet, via een aantal driehoekjes in de 5-meter aankomt en bijna van dichtbij de 0-1 kan aantekenen na een voorzet van Noud van Dalen. Hij gaat net naast. Na 18 minuten spelen moet Nivo wisselen. Tom Kaasjager komt van de toch al krappe bank, omdat Yazid Akridi weer last heeft van een oude blessure die maar niet definief weg wil gaan.

Ondanks het veldoverwicht voel je dat Zwaluw snel en gevaarlijk kan zijn. Toch zijn de kansen en mogelijkheden voor Nivo. Totdat op het middenveld aan de rechterkant de bal verspeeld wordt en onze rechtsback aan de verkeerde kant dekt. Zwaluw schakelt razendsnel om met de watervlugge aanvallers en countert naar een 1-0 voorsprong die totaal tegen de verhoudingen ligt.  Nivo gaat stug door met aanvallen en kansen creëren, waarbij het een aantal keren discutabel wordt teruggefloten wegens buitenspel. Laten we het er maar op houden dat ook de grensrechter wat roestig is na acht maanden zonder voetbal... In plaats van een dikverdiende 1-1 volgt er echter weer een tegendoelpunt. In eerste instantie kan Jurre Wareman redden in een onhandige situatie met een terugspeelbal, maar moet wel een corner weggeven. Bij de corner ontstaat een rommelige situatie bij de eerste paal en een speler van Zwaluw drukt de bal over de lijn: 2-0. Zoals een van de reserves van Zwaluw tegen zijn teamgenoten zei: het gaat lekker zo, want zij krijgen veel meer kansen dan wij maar we staan wel met 2-0 voor...

Bleef het dan tegen de verhoudingen in gaan? Nee, gelukkig niet. Over de linkerkant zet Marciano de Kloe een aanval op. Via Wessel van Eck en Noud van Dalen wordt hij diep gestoken en haalt de achterlijn. Met een harde, strakke halfhoge voorzet trekt hij de bal voor de goal langs. Tom Kaasjager komt in lopen en hoeft zijn rechtervoet alleen maar tegen de bal te zetten om het net te laten bollen: 2-1 en het is bijna rust. Dit is ook de ruststand.

In de rust geven de trainers de realiteit aan: we zijn beter, maar dit is een tegenstander die het van strijd en inzet moet hebben. Ze zitten er heel kort op. Normaalgesproken mag dat met ons combinatiespel en handelingssnelheid geen probleem zijn, dus laten we er voor zorgen dat we in de tweede helft zo snel mogelijk de stand in ons voordeel omdraaien. Na rust komt Lynn Vos voor Wessel van Eck in het veld en Ryan Smit voor Mohammed Hakem.

In de tweede helft zien we een nog steeds sterker Nivo. Het middenveld heeft een wat ander karakter gekregen. Iets minder creativiteit, maar wel een flinke dosis aan extra strijd en aan balveroveraars.  We blijven de bovenliggende partij en het duurt niet zo heel lang, voordat Adi Herdic met de bal aan de voet een goede loopactie maakt richting de achterlijn. In de ruimt die hij achterlaat, duikt Levi van Wijgerden op die de bal voor het inschieten heeft na de pass op maat door Herdic 2-2. En nu doordrukken.

Dat doen we ook. We drukken door en blijven aanvallen. Over de rechterkant wordt Tom Kaasjager diep gestuurd. Helaas ziet hij niet dat Noud van Dalen de bal voor het intikken heeft op de penaltystip en gaat hij voor eigen succes. Dit had de 2-3 al moeten zijn... Zo'n 8 minuten later is het spits Adi Herdic zelf die alsnog de 2-3 binnenschiet.  Niet veel later zijn er ook kansen op de 2-4 en 2-5. Maar helaas gaan die er niet in of zien de spelers van Nivo elkaar niet staan als dat de betere optie was.

Hoewel we voetballend aanzienlijk sterker zijn dan Zwaluw, blijft toch die eerste helft met twee counters in je achterhoofd zitten. Het is alsof de duvel er mee speelt, want ja hoor: Zwaluw countert enkele minuten voor tijd naar de totaal onverdiende 3-3. Onverdiend of niet: ze tellen allemaal... Hoewel Nivo nog een dot van een kans krijgt om het te beslissen tijdens de reguliere speeltijd, valt de 3-4 niet meer. Penalties!

In de penaltyserie zijn er maar twee spelers die kunnen uitblinken. De keepers van de beide teams.  Het is verschrikkelijk spannend. Bij de toss wordt bepaald dat Nivo begint. Levi van Wijgerden loopt naar de stip. De eerste moet er in, dan loopt Zwaluw steeds achter de feiten aan. Maar de bal van Levi wordt gestopt! Oh, oh... Het zal toch niet? Jurre Wareman gaat op de lijn staan om de eerste van Zwaluw te stoppen. De druk staat er nu al gelijk flink op. De speler van Zwaluw schiet, Wareman duikt naar de goede hoek en tikt met zijn vingertoppen de bal via de paal uit de goal. Gestopt! Nu begint het spel gewoon opnieuw...

Marlon van de Wetering scoort (0-1). Zwaluw scoort (1-1). Noud van Dalen scoort (1-2). En ja hoor! Jurre Wareman stopt er weer één! Het blijft 1-2 en Mohammed Hakem kan de voorsprong van Nivo uitbouwen naar 1-3. Maar hij schiet slap in en mist. Zenuwen? Het blijft 1-2. Zwaluw scoort (2-2). Tom Kaasjager scoort (2-3). Zwaluw scoort (3-3).  Tygo Brouwer scoort (3-4). Zwaluw scoort (4-4). Adi Herdic scoort (4-5). Zwaluw komt naar voren voor de gelijkmakende beurt. Als hij mist, heet Nivo gewonnen. Het is alles of niet voor Zwaluw. En Jurre Wareman stopt penalty nummer 3 van vandaag! Wat een held! Wat is een penaltyreeks spannend. En wat kan dat leuk zijn (als je wint)!

Nivo Sparta heeft hiermee de eerste drie punten in de tas. Dikverdiend maar erg zwaar bevochten. Volgende week zijn we vrij van de Regio Cup en oefenen we tegen Hardinxveld.

Eindstand 3-3 (Nivo Sparta w.n.s.)